top of page

Welcome!


Image by Christina Loucas

Welcome note by the president of the Cyprus Food and Nutrition Museum, Dr. Chrystalleni Lazarou (in Greek).

Καλώς ήρθατε στο blog του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής!

Η κουζίνα κάθε λαού είναι από τα σημαντικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εθνική του ταυτότητα. Στις γιορτές και τα πανηγύρια του λαού μας, η παρουσία του κυπριακού φαγητού είναι συνώνυμη του γλεντιού και της διασκέδασης. Όταν τρώμε τα κυπριακά παραδοσιακά φαγητά νιώθουμε ότι ανήκουμε σε αυτόν τον τόπο, ότι είμαστε η ιστορική συνέχεια αυτής της γης. Στην εποχή μας, όπου η παγκοσμιοποίηση ισοπεδώνει τις εθνικές διαφοροποιήσεις, η διατήρηση των στοιχείων που συνθέτουν την εθνική ταυτότητα είναι απαραίτητη συνθήκη για την επιβίωση των λαών.

Είναι γι΄ αυτούς τους λόγους που κι εμείς νιώσαμε την ανάγκη να αναλάβουμε πρωτοβουλία για τη συλλογή, διαφύλαξη και προβολή αυτής της ταπεινής, αλλά σπουδαίας κληρονομιάς, με την ίδρυση αυτού του μη κερδοσκοπικού οργανισμού. Οι συλλογές του Μουσείου μας προβάλλονται επί του παρόντος μόνο σε ψηφιακή μορφή, στη διαδικτυακή πύλη του Εικονικού Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/). Οι συλλογές κάθε μουσείου ανήκουν σε όλους , είναι κοινή κληρονομιά, την οποία οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Εμείς θέλουμε να νιώσετε ότι το έργο αυτό σάς ανήκει και γι' αυτό είμαστε ανοικτοί σε εισηγήσεις, προτάσεις, σχόλια και συνεργασίες. Η επιτυχία και η εξέλιξη αυτού του έργου εξαρτάται στον μεγαλύτερο βαθμό από εσάς, με την προσφορά υλικού για τις συλλογές του Μουσείο. Εμείς είμαστε εδώ να οργανώσουμε, να προβάλλουμε και να αξιοποιούμε το υλικό αυτό για το κοινό όφελος.

Αν και η λειτουργία του οργανισμού βασίζεται στην εθελοντική συνεισφορά του διοικητικού συμβουλίου, εντούτοις η χρηματική στήριξη είναι απαραίτητη για την ενοικίαση χώρου στέγασης των γραφείων, την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, το οποίο θα εργάζεται συστηματικά για την οργάνωση και προβολή των συλλογών του Μουσείου. Απευθυνόμαστε λοιπόν, σε όσους έχουν την δυνατότητα να στηρίξουν χρηματικά το έργο του Μουσείου και ιδιαίτερα σε παραγωγούς και βιομηχανίες τροφίμων, οργανισμούς από τον τουριστικό τομέα και κοινωφελή ιδρύματα.

Τέλος, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας το όραμά μας, που είναι η δημιουργία ενός μουσείου σε φυσικό χώρο, το οποίο θα λειτουργεί όχι μόνο ως φορέας γνώσης αλλά σαν ένας χώρος αλληλεπίδρασης, συμμετοχικότητας και εμπειρίας . Τέτοιο έργο, θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας και θα προσδώσει σημαντική και επιπρόσθετη αξία στο τουριστικό προϊόν της Κύπρου.

Εάν σας ενδιαφέρει η ιδέα και μπορείτε να εργαστείτε για την υλοποίησή της, επικοινωνήστε μαζί μας.

Καλή γαστρονομική περιήγηση!

A blog by the  Cyprus Food & Nutrition Museum

 

    http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/

Tag Cloud

traditional food, museum, gastronomy, Cyprus, Mediterranean diet

Follow Me
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Google+ Basic Black
bottom of page